Tüp Mide Ameliyatı – Mide Küçültme Ameliyatı
Obezite, günümüzde en sık karşılaşılan rahatsızlıklar arasında yer almaktadır. Çalışma ve eğitim hayatlarının değişime uğraması ile birlikte bireylerin beslenme alışkanlıkları da değişmiştir. Hazır, hızlı ve sağlıksız gıdalara olan ulaşım kolaylaşmış bu da obezite gibi rahatsızlıkların gelişimine önayak oluşturmuştur. Obezite ve kilo sorunlarının, bireylerin genel sağlığı üzerinde oldukça olumsuz etkileri vardır. Bu gibi rahatsızlıklar gündelik yaşamı da etkileyebilir. Günümüzde her geçen gün gelişmekte olan obezite cerrahisi uygulamaları, bahsettiğimiz hastalıkların tedavisinde oldukça sık kullanılmaktadır. Tüp mide ameliyatı da bu obezite cerrahisi uygulamalarından biridir.
Tüp mide ameliyatı, mide hacminin küçültülmesi ile yapılır. Böylece bireylerin gıda alımları sınırlandırılmış olur. Bu da doğru beslenme ve egzersizlerle kişilerin, zaman içerisinde yüksek miktarda kilo vermesini sağlar.
Mide küçültme ameliyatı ve benzer uygulamalar hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.
Tüp Mide Ameliyatı Nedir?
Tüp mide ameliyatı, mide hacmini küçültmek amacıyla yapılan modern bir cerrahi operasyondur. Halk arasında mide küçültme ameliyatı ismiyle de bilinen tüp mide ameliyatı, kapalı cerrahi yöntemlerle yapılır.
Modern laparoskopik yöntemlerle yapılan bu operasyon sırasında midenin belli bir kısmı alınır. Bu uygulama sayesinde midenin hacmi %80’e kadar küçültülebilmektedir. Böylece bireylerin gıda alma miktarları kısıtlanmış olur.
Tüp mide ameliyatı sonrasında bireylerin iştahlarında da değişim yaşanır. Gherlin isimli iştah hormonu bu operasyondan sonra daha az salgılanır, dolayısıyla da açlık hissinde azalma görülür.
Tüp Mide Ameliyatı Neden Yapılır?
Tüp mide ameliyatı, mide hacmini küçültmek, gıda alımını sınırlamak ve iştahı azaltmak amacıyla yapılır. Böylece ileri obezite rahatsızlığına sahip bireyler, ideal kilo aralıklarına hızlı bir şekilde dönebilirler. Bu da bireylerin obezite sebebiyle yaşadıkları olumsuzlukları ortadan kaldırır. Tansiyon ve şeker hastalığı gibi birçok rahatsızlık riski düşüşe geçer. Bireyler kilo verilmesi ile daha aktif bir yaşama sahip olabilirler.
Tüp Mide Ameliyatı Kimlere Yapılabilir?
Tüp mide ameliyatı, 18 ila 65 yaşları arasındaki, operasyona engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan bireylere uygulanabilir. Tüp mide ameliyatı, ileri derece obezite rahatsızlığı olan bireylere önerilir. Yani tüp mide ameliyatı, vücut kitle endeksi 35 ila 40 arasında olan, aşırı kilo sebebi ile sağlık sorunları yaşayan bireyler için uygundur. Hastaların bu operasyonlara uygunlukları, doktorlar tarafından özenle araştırılır.
Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında gerçekleşen bir operasyondur. Yani operasyon sırasında hastalar ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.
Operasyon laparoskopik yöntem diye de bilinen kapalı ameliyat teknikleri ile gerçekleştirilir. Yani mideye ulaşmak için geniş ve derin cerrahi kesiler kullanılmaz. Ameliyat sırasında yalnızca 1 ila 5 adet küçük delik yardımı ile yapılır. Bu deliklerden laparoskop isimli cihazın kamerası mideye ulaştırılır. Yine operasyona imkân sağlayacak olan çeşitli küçük aparatlar da bu deliklerden vücut içine girer. Operasyon sırasında olası hataları önlemek amacıyla mideye bir kalibrasyon tüpü yerleştirilir. Bu tüp sayesinde midenin planlanandan fazla küçültülmesi engellenmiş olur. Daha sonra ise mide, küçük delikler yardımı ile vücuda sokulan özel aparatlar sayesinde kesilir ve planlanan mide dokusu alınır. Mide dokusu özel bir zımbalama cihazı ile kesilir. Operasyon, mideye yerleştirilen kalibrasyon tüpünün çıkarılması ile son bulur.
Tüp mide ameliyatı ortalama 1 saat kadar sürmektedir. Bu süre kişiden kişiye bir miktar değişiklik gösterebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Tüp mide ameliyatı sonrası hastalar, geçirdikleri operasyonun kapsamına göre 3 gece boyunca hastanede misafir edilebilirler. Bu süre zarfında hastaların genel kontrolleri sağlanır. Hastalar, doktor önerisine bağlı olarak operasyondan ortalama 1 hafta sonra gündelik yaşamlarına dönebilirler. İyileşme süreci boyunca ağır ve yorucu sportif faaliyetler önerilmez. Operasyondan ortalama olarak 10 gün sonra doktor önerisine göre yorucu ve zorlayıcı olmayan egzersizler tercih edilebilir.
Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Tüp mide ameliyatı sonrasında, operasyonun beklendiği sonuçları verebilmesi için yaşam tarzında ve beslenme alışkanlıklarında da birtakım değişiklikler yapılması gerekir. Böylece kilo verme sürecinin sağlık bir şekilde devam etmesi mümkün olur.
Operasyon sonrasında konu üzerine uzman bir diyetisyenden danışmanlık alınması gerekebilir. Böylece bireyin öğünleri, tükettikleri besinler ve yemek yeme alışkanlıkları ameliyat sonrasına uygun bir şekilde düzenlenebilir. Bu konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Obezite Cerrahisi Sonrası Beslenme isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.
Aegean Health Group – Tüp Mide Ameliyatı
Mide küçültme ameliyatı olarak da bilinen tüp mide ameliyatı hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.