Sabit Ortodonti Tedavisi

Sabit Ortodonti Tedavisi

Dişlerin yalnızca beyaz ve parlak bir renge değil iyi bir düzene sahip olması da çok önemlidir. Dişlerde meydana gelen çapraşıklıklar, düzensizlikler ve yerleşim bozuklukları bireylerin günlük yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Özellikle de erken yaşlarda özgüven sorunları gibi psikolojik zorluklar deneyimlenebilir. Diş düzeninde meydana gelen bu bozukluklar çeşitli ortodonti tedavileri ile düzeltilebilirler.

Ortodonti, diş düzeni ve dişlerin çene üzerindeki yerleşimleri ile ilgili tedaviler yürüten diş hekimliği dalıdır. Ortodonti tedavileri; gelişimsel veya genetik olarak dişlerde meydana gelmiş olan şekil bozukluklarını, boşlukları, rotasyon ve yerleşim sorunlarını çözmeyi amaçlar. Böylece bireyler sağlıklı bir diş dizilimine sahip olabilir; dişlerindeki düzensizlik sebebi ile yaşadıkları estetik ve işlevsel sorunlardan kurtulabilirler.

Ortodonti tedavileri, genel olarak iki grup altında incelenir. Bunlardan biri sabit ortodontik tedaviler, diğeri ise hareketli ortodontik tedavilerdir. Bu yazımızda sabit ortodontik tedavilerden, bu tedavilerin amaçlarından, avantajlarından ve nasıl gerçekleştirildiklerinden bahsedeceğiz.

Sabit ortodonti tedavisi ve benzer diş hekimliği uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.

Sabit Ortodonti Tedavisi Nedir?

Sabit ortodonti tedavisi, sabit apareyler yardımı ile dişlerde yer alan düzen ve şekil bozukluklarını gidermek amacıyla yapılan tedavidir. Apareyler hastaya özel olarak hazırlanırlar ve çapraşık olan dişlere yerleştirilirler. Görevleri çapraşık, düzensiz olan dişleri zaman içerisinde ideal konumlarına doğru yönlendirmektedir. Dişlere yerleştirilen braketler ve ince metal teller; dişlere sürekli ancak kontrollü bir güç uygularlar. Dişleri zaman içerisinde olmaları gereken konumlara yönlendiren kuvvet budur. Böylece bireyler düzenli, çene üzerine düzgün yerleşmiş, güzel dişlere sahip olabilirler.

Sabit Ortodonti Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır?

Sabit ortodonti tedavisi şu gibi durumlarda uygulanabilir:

  • Dişlerde çapraşıklık ve düzen bozukluğu görülen durumlarda.
  • Çenenin genişliği ile alakalı bir problemin varlığı sırasında.
  • Dişler arasında boşluk ve uyumsuzluk olduğu zamanlarda.
  • Dişlerin rotasyonlarında sorun olduğu zamanlarda.
  • Dişlerin ağız dışına doğru çıkıntı yaptığı durumlarda.
  • Dişlerin sıkışık olduğu durumlarda.
  • Dişlerin üst üste bindiği durumlarda.
  • Dişlerin diş eti içerisinde sıkıştığı, tam olarak sürülemediği durumlarda.
  • Dişlerde kapanış bozukluğu olduğu durumlarda.

Bunlara ek olarak diş düzeni ile alakalı birçok problem sabit ortodonti uygulamaları ile tedavi edilebilir.

Sabit Ortodonti Tedavisi Sırasında Hangi Apareyler Kullanılır?

Sabit ortodonti tedavisi sırasında şu gibi apareyler kullanılabilir:

  • Metal braketler.
  • Şeffaf braketler.
  • Lingual braketler.
  • Porselen braketler.
  • Sabit çene genişletme apareyler
  • Sabit fonksiyonel apareyler.
  • Diş teli tedavisinden sonra kullanılan alt ve üst çene pekiştiricileri.

Bu apareyler çene genişliği ile alakalı diş problemlerinden, dişlerin yerleşimleri ile alakalı sorunlara kadar birçok durumda kullanılabilirler.

Sabit Ortodonti Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Sabit ortodonti tedavisinin avantajlarına örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Sabit ortodonti tedavileri çok daha kesin ve beklendik sonuçlar verir. Bunun sebebi kullanım süresinin hastanın inisiyatifinde olmamasıdır. Hareketli ortodonti apareyleri, özellikle çocuklar tarafından gereken süre boyunca kullanılmayabilmektedir. Sabit ortodonti apareyleri ise sürekli olarak dişlerin üzerindedir. Bu yüzden görevlerini beklenilen sürelerde yapar ve dişlerin ideal konumlarına dönmelerini sağlarlar.
  • Hastanın isteklerine göre şeffaf veya porselen yapıya sahip olacak şekilde üretilebilirler.
  • Dayanıklı bir yapıya sahiptirler.
  • Diğer ortodonti uygulamalarına kıyasla çok daha ekonomiktir.

Sabit ortodonti tedavileri bu gibi avantajları sebebi ile günümüzde en sık tercih edilen ortodonti uygulamalarındandır.

Sabit Ortodonti Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

Sabit ortodonti tedavisi 11 ila 12 yaşlarından büyük ve 80 yaşından küçük herkese uygulanabilmektedir. 12 yaşlarından küçük olan çocuklarda genelde diş düzeninin bozulmasını önlemeye yönelik tedaviler uygulanmaktadır. Bunlar koruyucu ve önleyici diş hekimliği uygulamaları olarak bilinirler. Bu uygulamalardan başarılı bir sonuç alınmadığı takdirde sabit ortodonti tedavilerine başvurulabilir.

Sabit Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?

Ortodonti tedavisi detaylı bir planlama ve muayene süreci içerir. Bu süreç dahilinde hastanın ağız, diş ve çene ölçümleri yapılır. Var olan problemler tespit edilir. Daha sonra ise hasta ile birlikte nasıl bir ortodontik aparey kullanılacağına karar verilir. Kullanılacak olan apareylerin rengine de hasta karar verir. Son olarak planlanan işlem; dişlere braketlerin yerleştirilmesi ve braketlerin arasından tellerin geçirilmesi ile tamamlanır. Hastalar, doktor tavsiyesine göre bu apareyleri 7 ila 15 ay kullanabilirler. Bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Aegean Health Group – Sabit Ortodonti Tedavisi

Sabit ortodonti tedavisi ve benzer diş hekimliği uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.