Masseter Botoksu

Masseter Botoksu

Çene, yüz görünümünün ve yüzün estetik değerinin çok önemli bir parçasıdır. Yüzün estetik bütünlüğü ile uygun, çekici çene görünümü; erkekler ve kadınlar için farklı kriterlerle değerlendirilir. Erkeklerde daha köşeli ve keskin bir çene yapısı tercih edilirken; kadınlarda daha oval, ince ve zarif bir çene yapısı tercih edilmektedir. Bu görünümlerin elde edilebilmesi için gerek çene estetiklerine gerekse de çene botokslarına yaygın olarak başvurulmaktadır

Çenenin hemen yan taraflarında çiğneme işlevinin gerçekleşmesinden sorumlu masseter kasları yer alır. Çenenin bir tarafının diğer tarafından fazla kullanılması gibi sebeplere bağlı olarak bu kas grupları arasında farklılıklar oluşabilmektedir. Bu da dışarıdan bakıldığında eşit olmayan bir yüz görünümüne yol açabilir. Masseter botoksu olarak bilinen uygulama ile bu gibi birçok estetik kusuru ortadan kaldırmak mümkündür.

Masseter botoksu hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz. 

Masseter Botoksu Nedir?

Masseter botoksu, masseter isimli çene kaslarının kademeli olarak zayıflatılmasıyla; yüz ile uyumlu, estetik bir çene görünümü elde etmek için yapılan bir botoks uygulamasıdır. Bu uygulama halk arasında çene botoksu olarak da bilinmektedir. Masseter botoksu ile çeneler arasında simetrik bir denge kurmak, çene hattının yüz ile daha uyumlu bir görünüm kazanmasını sağlamak mümkündür.

Masseter botoksu, aynı zamanda diş sıkma ve diş gıcırdatma problemi olan bireylerde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Masseter kasının kontrollü bir şekilde zayıflatılması hem diş sıkma problemini hem de bu problemin yol açabileceği ikincil rahatsızlıkların riskini ortadan kaldırabilir.

Masseter Botoksu Neden Yapılır?

Çene ve çene hattı, yüzün estetik bütünlüğü açısından çok önemlidir. Bu bölgelerde görülen estetik kusurlar yüzün simetrisinde ve dokusunda bazı bozulmalara yol açabilirler. Özellikle de masseter hipertrofisi olarak bilinen rahatsızlık; çenenin sağ ve sol tarafının birbirleriyle uyumsuz bir görüntüye sahip olmalarına yol açabilir. Bu rahatsızlık çenenin bir tarafının daha çok kullanılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Masseter hipertrofisi olan bireylerde, çenenin bir tarafı diğerine kıyasla daha büyük ve çıkık görünmektedir. Bu da yüzün simetrisinde sorunlara yol açabilmektedir. Bu durum masseter botoksu ile ortadan kaldırılabilir, çene; çok daha dengeli ve yüz ile uyumlu bir görünüme kavuşabilir.

Masseter botoksu, diş sıkma yani Bruksizm rahatsızlığının tedavisinde de sıkça kullanılmaktadır. Diş sıkma sorunu özellikle de stresli bireylerde sıkça ortaya çıkan bir problemdir. Diş sıkma problemi olan kişiler uyurken veya uyanıkken farkında olmadan dişlerini sıkar, gıcırdatırlar. Bu da dişler ve çene yapısı için oldukça zararlıdır. 

Masseter Botoksu Kimlere Yapılabilir?

Masseter botoksu, 18 yaşını doldurmuş olan ve uygulamaya engel olabilecek bir sağlık sorunu olmayan herkese yapılabilir. Doktorlar, kişilerin masseter botoksuna uygunluklarını özenle değerlendirirler. Eğer uygulamaya engel olabilecek bir faktör tespit edilmezse reşit olan herkes masseter botoksu yaptırabilir. 

Masseter Botoksu Nasıl Yapılır?

Masseter botoksu, kişiye özel olarak hazırlanan uygulama planına göre gerçekleştirilir. Bu plan dahilinde çenenin belirli bölgelerine botoks enjeksiyonları uygulanır. İsteğe bağlı olarak işlem yapılacak olan bölgeye, işlem öncesinde anestezik krem uygulanmaktadır. Böylece hastalar enjeksiyon işlemi sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar.

Masseter botoksu hemen hemen 10 dakika içerisinde tamamlanır. Ancak elbette bu süre kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir.

Masseter Botoksu Tekrarlanabilir Mi?

Masseter botoksu tekrarlanabilen bir işlemdir. Tüm botoks uygulamalarının olduğu gibi masseter botoksun da etkileri 3-6 ay içerisinde kaybolur. Bu etkilerin devam etmesini isteyen hastalar doktor önerisine göre 3-6 aylık periyotlarla masseter botoksu tekrar uygulatabilirler.

Masseter Botoksu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Masseter botoksun ardından hastalar günlük yaşamlarına dönebilirler. Ancak bu süreçte dikkat etmeleri gereken bazı durumlar vardır. Bu durumlara örnek olarak şunlar verilebilir:

  • Masseter botoks sonrası uygulama bölgesinde hafif kızarıklıklar meydana gelebilir. Bu kızarıklıklar geçicidir.
  • Botoks sonrası 24 saat boyunca ağır fiziksel faaliyetlerde bulunulmaması, yorucu sportif aktiviteler yapılmaması önerilir.
  • Botoks uygulanan bölgenin ovalanmaması, bölgeye masaj yapılmaması önerilir.
  • Uygulama sonrası bir gün boyunca duş alınmaması önerilmektedir.
  • Botoks öncesinde ve sonrasında bir süre kan sulandırıcı ilaçlara ara verilmesi önerilmektedir.
  • Bir gün süre ile sert yiyecekler tüketilmemesi, sakız çiğnenmemesi önerilmektedir.

Doktorlar, masseter botoksu sonrası süreçler hakkında hastalarını detaylı olarak bilgilendireceklerdir. 

Aegean Health Group – Masseter Botoksu

Masseter botoksu ve diğer botoks uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.