Kulak Estetiği

Kulak Estetiği

Kulağın yüz üzerinde yer alan organlar ile uyumlu bir yapıya sahip olması estetik bütünlük açısından oldukça önemlidir. Bu bütünlük kulakların uzun veya orantısız bir görünüme sahip olması sebebi ile bozulabilir. Kulaklar halk arasında ‘’kepçe kulak’’ olarak ifade edilen görünüme veya birbirleri ile simetrik olmayan bir yapıya sahip olabilirler. Bu da yüzün estetik bütünlüğünü etkileyebilir. Kulak estetiği ile bu gibi sorunlar çözülebilmekte, yüz ile uyumlu ve estetik açıdan zengin bir kulak görünümü elde edilebilmektedir.

Kulak estetiği sayesinde fiziksel travmalar, genetik sebepler veya gelişimsel faktörler sebebi ile kulakta meydana gelen şekil bozuklukları düzeltilebilmektedir. Bu operasyon tamamı ile hastalara özel olarak planlanırlar. Böylece bireylerin isteklerine uygun, isabetli bir operasyon mümkün olabilir.

Kulak estetiği hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.

Kulak Estetiği Nedir?

Kulak şeklinin ve görünümünün; estetik olarak güzel ve yüz ile uyumlu bir hale getirilmesi işlemi kulak estetiği olarak bilinir. Kulak estetiği halk arasında ‘’kepçe kulak ameliyatı’’ olarak da bilinmektedir. Tıp dilinde ise ‘’otoplasti’’ ismi ile anılmaktadır.

Kepçe kulak, kulakların öne doğru dönük, çıkık bir yapıya sahip olmasıdır. Normalde kafa ile aralarında çok küçük bir boşluk bulunması gereken kulaklar, kepçe kulak durumunda daha ayrık bir vaziyettedir. Bu da birçok insan tarafından istenmeyen bir görüntüdür. Kepçe kulak ve kulakta yer alan diğer şekil bozuklukları kulak estetiği ile düzeltilebilmektedir.

Kulak Estetiği Neden Yapılır?

Kulak estetiği kulaktaki genetik veya gelişimsel şekil bozukluklarının giderilebilmesi için yapılır. Kulakta yer alan kıkırdakların, kulağı ideal konumunda tutacak kadar gelişmemiş olması veya kulak çukurunun normalden daha geniş olması sebebi ile kulakta şekil bozuklukları görülebilir. Buna ek olarak geçirilen kazalar veya kulağa alınan direkt darbeler sonucu kulaklar arasında asimetri oluşabilir. Mikrotia hastalarında olduğu gibi bazı kişilerde ise kulak doğuştan gelişmemiş olabilir. Kulak estetiği, tüm bu sorunların ve şekil bozukluklarının giderilebilmeleri, hastaların estetik bir kulak görünümüne sahip olabilmeleri için yapılır.

Kulak Estetiği Kimlere Yapılabilir?

Kulak estetiği diğer estetik operasyonlara kıyasla daha erken yaşlardaki bireylere de uygulanabilmektedir. 4 ila 5 yaşları arasında çocuklarda, kulak ve kulağı meydana getiren dokular gelişimlerini tamamlarlar. Bu sebepten bahsettiğimiz yaşlardan itibaren hem kadınlara hem de erkeklere kulak estetiği uygulanabilmektedir. Küçük çocuklarda kulak estetiğine karar verilmeden önce yine de kulak muayenesi yapılması gerekebilir. Böylece kulak dokuları henüz gelişimlerini tamamlamamışlarsa ameliyat bir süre ertelenebilir.

Kulak Estetiği Nasıl Yapılır?

Kulak estetiği lokal veya genel anestezi ile yapılabilmektedir. Anestezi yöntemine; yapılacak olan işlemin kapsamına ve hastanın genel sağlık durumu gibi faktörlere göre karar verilebilir. Her iki anestezi yönteminde de hastalar kulak estetiği sırasında ağrı veya rahatsızlık hissi duymazlar. Kulak üzerinde gerçekleştirilen operasyonlar kulağın arka tarafına atılan cerrahi bir kesi yardımı ile yapılırlar. Bu kesi aracılığı ile kulağın şekillendirilmesi mümkün hale gelir. Kepçe kulak görünümünün ortadan kaldırılması için çeşitli özel dikiş tekniklerinden faydalanılabilir. Böylece kulaklar orantılı, simetrik ve uyumlu bir görünüme kavuşurlar. Kulak açılarının ideal büyüklüklerine kavuşturulması ile kepçe kulak gibi durumlar da ortadan kalkmış olur.

Kulak estetiği hemen hemen 1,5 saat içerisinde son bulur. Bu süre kulak üzerinde yapılan işlemlere ve işlemlerin kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.

Kulak Estetiği Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kulak estetiği sonrası hastalar genelde aynı gün taburcu edilirler. Hasta taburcu edilmeden önce genel kontrolleri sağlanır. Kulaklar sargı bezleri ile sarılır. Bu sargıların hemen hemen4 gün boyunca kulakta kalması önerilmektedir. Kulak estetiği sonrasında kulaklarda hafif şişlikler ve morarmalar görülebilir. Bu şişlik ve morluklar yaklaşık 1 hafta içerisinde ortadan kaybolurlar. Bu süre zarfında hastalar, doktor tavsiyelerine uymak kaydıyla günlük yaşamlarına devam edebilirler.

Kulak Estetiği Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Kulak estetiği sonrası dikkat edilmesi gerekenler arasında şunlar yer alır:

  • Sargılar çıkarıldıktan sonra evdeyken bir süre özel kafa bandı kullanımı önerilebilir. Bu durum doktor önerisi ile yapılmalıdır.
  • Kişisel hijyene ve operasyon bölgesinin temizliğine dikkat edilmesi önerilir.
  • Bireyin kulağını darbelere karşı koruması, kulağına darbe alabileceği senaryolardan uzak durması gerekir. Mesela çocukların kulaklarına futbol top çarpabileceği halı saha gibi alanlarda bulunmamaları önerilir.
  • Operasyondan sonra belirli aralıklarla doktor kontrolü yapılması gerekebilir, bu kontroller aksatılmamalıdır.

Doktorlar, dikkat edilmesi gereken konular hakkında hastalarını detaylı olarak bilgilendireceklerdir.

Aegean Health Group – Kulak Estetiği

Kulak estetiği hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.