Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal Damar Tedavisi

İnsan bedeninde, dokuları çepeçevre saran binlerce kılcal damar ağı bulunur. Kılcal damarlar, hücrelerin; hayatta kalabilmeleri ve kendilerini yenileyebilmeleri için ihtiyaç duydukları besin öğelerini taşırlar. Hücreler için önemli olan vitaminler ve minerallerle birlikte oksijen de bu kılcal damarlar yardımı ile taşınır. Kılcal damarlar çeşitli hastalıklar ve bazı çevresel faktörler nedeni ile çatlayabilirler. Çatlama, yüzde yer alan kılcal damarlarda meydana geldiği zaman; yüzde kızarıklıklar ve rahatsız edici renk değişimleri görülebilir. Bu, estetik kaygılar sebebi ile birçok kişi tarafından arzulanmayan bir görüntüdür. Kılcal damar tedavisi ile bahsettiğimiz estetik problemler ortadan kaldırılabilir.

Kılcal damar tedavisi radyofrekans yöntemi ve lazer yöntemi gibi modern işlemlerle yapılmaktadır. Bu tedavi sayesinde yüzde meydana gelen, telenjektazi adlı örümcek ağı görünümündeki kırmızı kılcal damar çizgileri ortadan kaldırılabilir. Böylece yüzün renk dengesi yeniden kurulabilir.

Kılcal damar tedavisi ve benzer tedaviler hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.

Kılcal Damar Tedavisi Nedir?

Kılcal damar tedavisi, çeşitli sebeplerle belirginleşen kılcal damarların, cilt görünümünde yol açtıkları olumsuz etkileri ortadan kaldırmak amacıyla yapılan tedavidir. Kılcal damarlar, çeşitli hastalıklar, genetik ve çevresel faktörler sebebi ile belirginleşebilirler. Yine bu gibi sebeplerden kılcal damarlarda çatlaklar meydana gelebilir. Bahsettiğimiz durumlar, kılcal damarların; yüz derisi üzerinde telenjektazi adlı örümcek ağını andıran kırmızı ve belirgin bir görünüm oluşturmalarına yol açabilir. Bazı kılcal damar hastalıkları da cilt üzerinde istenmeyen lekelere yol açabilmektedir. Bu hastalıklar:

  • Gül Hastalığı (Rozasea): Gül hastalığı, yüzde kızarıklıklar oluşmasına ve yüzün renk dengesinin bozulmasına yol açan bir hastalıktır. Bu hastalık, yüzde yer alan kılcal damarların genişleyip belirginleşmesi ile ortaya çıkar. Gül hastalığının sebepleri arasında genetik, psikolojik, fizyolojik ve çevresel faktörler yer alır. Yüz görünümünü olumsuz etkileyen bu rahatsızlık, çeşitli lazer uygulamaları ile tedavi edilebilir.
  • Şarap Lekesi (Porto Şarabı Lekesi): Doğumun ardından kendini gösteren bu rahatsızlık, kendisini ilk olarak pembe bir leke ile gösterir. Daha sonra bu leke kırmızı ve mor tonlarında bir renk alabilir. Özellikle de yüz bölgesinde meydana geldiği zaman bireylerin psikolojilerini ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyebilir. Bu hastalığın tam olarak neden meydana geldiği bilinmese de çeşitli lazer uygulamaları ile tedavi edilmesi mümkündür. 

Kılcal Damarlar Neden Çatlar?

Kılcal damarların çatlamalarına ve yüzde rahatsız edici bir görüntü oluşturmalarına yol açan sebepler arasında şunlar yer alır:

  • Güneş ışığına, herhangi bir koruyucu uygulama olmaksızın uzun süre maruz kalmak.
  • Genetik sebepler.
  • Birtakım cilt hastalıkları.
  • Kortizon içeren krem ve ilaçların yanlış veya gereğinden daha uzun süre kullanılması.
  • Beslenme alışkanlıkları.
  • Aşırı soğuk veya aşırı sıcak hava.
  • Alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklar. 

Kılcal Damar Tedavisi Neden Yapılır?

Kılcal damar tedavisi, cildin daha sağlıklı bir görünüme kavuşması, ciltteki kırmızı kılcal damar izlerinin ortadan kaldırılması amacıyla yapılır. Özellikle de yüzde görülen kılcal damar rahatsızlıkları bireylerin özgüvenlerini ve sosyal hayatlarını olumsuz etkileyebilir. Kılcal damar tedavisi tüm bu olumsuzlukların önlenmeleri veya ortadan kaldırılmaları için yapılır. 

Kılcal Damar Tedavisi Kimlere Yapılabilir?

Kılcal damar tedavisi her yaştan hastaya uygulanabilir. Ancak hamile kadınlara, epilepsi hastalarına, kalp pili kullanan bireylere ve kanama bozukluğu olan kişilere önerilmez. Doktorlar, hastaların kılcal damar tedavisine uygunluğunu detaylı olarak değerlendireceklerdir.

Kılcal Damar Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kılcal damar tedavisi lazer veya radyofrekans uygulamaları ile yapılır. Bu uygulamaların detayları doktor tarafından hastaya özel olarak belirlenir. Her bireyin yüzünde bulunan kılcal damar izleri farklı yoğunlukta ve şiddette olabilir. Bu yüzden tedavinin kaç seans devam edeceğine genelde muayene sonrasında karar verilir. Her seans genelde 5 ila 10 dakika içerisinde son bulur. Bu süreler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Doktor önerisine göre seanslar, 1 ila 2 haftalık aralarla uygulanabilir.

Kılcal Damar Tedavisi Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

Kılcal damar tedavisi sonrası hastalar gündelik yaşamlarına dönebilirler. Tedavi sırasında herhangi bir cerrahi işleme başvurulmadığı için uzun dinlenme sürelerine gerek yoktur. Ancak seanslardan sonra güneş kremi kullanılması ve mümkünse bir süre güneşten korunmaya fazladan özen gösterilmesi önerilir. 

Aegean Health Group – Kılcal Damar Tedavisi

Kılcal damar tedavisi ve benzer tedaviler ile ilgili detaylı bilgi için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.