Jinekomasti Ameliyatı
Hormonlar insan vücudunun genel işleyişini ve sağlığını düzenlemekle görevli özel yapılardır. Hormonlarda meydana gelen düzensizlikler ve bozukluklar bireylerin bazı sağlık sorunları ile karşılaşmalarına yol açabilirler. Bu sağlık sorunları arasında jinekomasti de yer alır.
Jinekomasti erkeklerde memelerin olması gerekenden daha büyük boyutları ulaşmasıdır. Bu durumun hormon değişimlerinden, olağandışı yağlanmadan ve genetik faktörlerden kaynaklanıyor olabileceği düşünülmektedir. Bazı kanser, tiroid hastalıkları ve ilaçlar jinekomastiye yol açabilmektedir.
Jinekomasti eğer ciddi bir sağlık sorunu sebebi ile meydana gelmiyorsa kişide ağır şikâyetler görülmez. Şikâyetler genelde görünümle alakalıdır. Meme dokularının aşırı büyümesi ile birlikte bireylerde kadınsı bir görünüm oluşabilir. Bu da birçok erkek tarafından istenmeyen bir durumdur.
Jinekomasti tedavisi ile bahsettiğimiz görünümden kurtulmak mümkündür. Bu tedavi ilaç uygulamaları ve cerrahi operasyonlarla gerçekleştirilebilmektedir.
Jinekomasti tedavisi ile alakalı detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.
Jinekomasti Nedir?
Jinekomasti, erkeklerde meme dokularının hormon dengesizliği gibi sebeplere bağlı olarak büyümesidir. Meme dokularında meydana gelen bu büyüme iyi huyludur. Büyüme tek bir meme dokusunda gerçekleşebileceği gibi her ikisinde birden de görülebilir. Bu durum erkeklerde kadınsı bir görünüme yol açabilir. Özellikle de ergenlik çağındaki bireylerde jinekomastiye bağlı olarak psikolojik ve sosyal zorluklar görülebilir.
Bazı bireylerde kilo alımına bağlı olarak göğüs bölgesinde yağlanma görülebilmektedir. Bu durum kilo verilmesi ile ortadan kaldırılabilir. Ancak bazı bireylerin meme bölgesinde salgı bezleri gelişmeye başlayabilir. Bu bezler, kilo verilmesi ile kaybolmasalar da jinekomasti tedavisi kapsamında alınabilirler.
Jinekomasti Nedenleri Nelerdir?
Jinekomasti birçok sebepten ortaya çıkabilmektedir. Bu sebepler arasında en sık rastlanılanlardan biri hormon değişimleridir. Östrojen hormonunun testosteron hormonuna göre kıyasla artışa geçmesi, erkeklerde jinekomasti oluşumuna yol açabilmektedir.
Ergenlik döneminde olan erkeklerin vücudu, bazı dönemlerde normalden daha fazla östrojen hormonu salgılayabilir. Bu da jinekomasti oluşumuna yol açabilir.
Testis kanseri sonucu oluşan bazı tümörler östrojen hormonu salgılamaya başlayabilirler. Buna bağlı jinekomasti gelişimi görülebilir.
Tiroid, karaciğer ve böbrek hastalıkları vücudun tüm hormon dengesinde olduğu gibi östrojen ve testosteron dengesinde de bozukluklara yol açabilirler. Bu da erkeklerin meme dokularında büyümeye ve artışa yol açabilir.
Bunlara ek olarak bazı genetik hastalıkların, ilaçların ve zararlı alışkanlıkların da jinekomasti oluşumuna neden olabileceği bilinmektedir.
Jinekomasti Kimlerde Görülebilir?
Şu gruplarda jinekomasti riski daha yüksek olabilmektedir:
- Ergenlik dönemine giren bireylerin hormonlarında büyük değişiklikler görülür. Bu hormon değişimleri, bazı durumlarda jinekomasti oluşumuna yol açabilir. Bu yüzden jinekomasti, ergenlik dönemindeki bireylerde daha sık görülebilmektedir.
- Erkeklerde ilerleyen yaşla ve andropozla birlikte testosteron üretimi azalır. Buna bağlı olarak testosteron ve östrojen hormonu arasındaki dengede sorunlar görülebilir. Bu da jinekomastiye yol açabilir. Bu yüzden yaşlılarda jinekomasti oluşma riski daha fazladır.
- Sportif faaliyetlerde performans artışı yakalamak veya başka bir sebepten ek hormon takviyesi alan bireylerde jinekomasti riski daha fazla olabilir.
- Testis kanseri, böbrek hastalıkları, karaciğer hastalıkları ve tiroid hastalıkları olan bireylerde jinekomasti riski daha fazla olabilir.
Jinekomasti Belirtileri Nelerdir?
Jinekomasti belirtileri arasında şunlar yer alır:
- Meme bölgesinde şişlik.
- Meme bölgesinde ağrı ve dokunmaya karşı hassasiyet.
- Meme uçlarının birinden veya her ikisinden birden sıvı gelmesi.
- Memelerden birinin diğerinden daha büyük olması.
- Bir veya her iki memenin alt bölgesinde sertlik, yumru hissedilmesi.
Bu belirtiler kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Kesin teşhisin sağlanması için alanında uzman bir hekimle görüşülmesi önerilir.
Jinekomasti Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Jinekomasti ameliyatı genel anestezi altında yapılan bir operasyondur. Yani jinekomasti ameliyatı sırasında herhangi bir ağrı veya rahatsızlık hissi duyulmaz. Bu işlem sırasında özel cerrahi kesiler yardımı ile hastanın meme bölgesinde yer alan fazla meme dokusu alınır. Bazı durumlarda liposakşın yani yağ alma işlemi de bu ameliyata eşlik edebilir. Tedavinin hangi uygulamalarla ve hangi şartlar altında gerçekleşeceğine hasta ile birlikte karar verilir.
Jinekomasti Ameliyatı Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Jinekomasti ameliyatı sonrasında hastalar bir süre hastanede misafir edilebilirler. Nadiren de olsa bazı hastaların bir gece kalması gerekebilir. Hastanede bulunulan süre boyunca hastanın genel takipleri sağlanır. İyileşme sürecine iyi bir başlangıç yapılması için tüm modern tıp imkânları sevk edilir.
Operasyon sonrası oluşan şişlik ve ödemlerin bir hafta içerisinde geçmesi beklenir. Bu süre bazında ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması ve doktor tavsiyelerine uyulması önerilir. Böylece iyileşme süreci çok daha hızlı ve konforlu geçebilir.
Aegean Health Group – Jinekomasti Tedavisi
Jinekomasti ameliyatı ve diğer konular hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.