İmplant Tedavisi
Dişler insan vücudu için gerek işlevsel gerekse de estetik olarak çok önemlidirler. Bu yüzden sağlıkları, bütünlükleri ve görünümleri belirli aralıklarla kontrol edilmelidir.
Dişler; trafik kazalarına, düşme ve çarpma gibi fiziksel travma kaynaklarına bağlı olarak düşebilirler. İleri boyutlara ulaşmış çürükler de bazı kişilerde diş kaybı ile sonuçlanabilir. Diş kaybı gerek estetik gerekse de işlevsel birçok soruna yol açabilen bir durumdur. Son zamanlarda teknolojinin gelişimi ile birlikte diş kaybı durumlarında kullanılan diş hekimliği uygulamaları da değişmiş ve gelişmişlerdir. İmplant tedavisi de bu uygulamalardan biridir. İmplant tedavisi sırasında hastanın çenesine; özel bir vida yerleştirilir. Bu vidanın üzerine geçirilen protez diş dokuları sayesinde kaybedilen diş sebebi ile meydana gelen işlevsel ve estetik sorunlar çözülür.
İmplant tedavisi hastaya özel olarak planlanan bazı süreçler içerir. Bu süreçler dahilinde hastanın ihtiyaçları ve talepleri değerlendirilir. Böylece hem çene yapısına hem de bireyin ihtiyaçlarına en uygun implant yerleştirilmesi yapılmış olur.
İmplant tedavisi ve benzer diş hekimliği uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.
İmplant Nedir?
İmplant, çene kemiği içerisine, eksik olan dişlerin yerini tutabilmesi ve bu dişlerin görevlerini yerine getirebilmesi için yerleştirilen yapay diş kökü dokusudur. Ağızdaki dokular ile uyumu sebebi ile genelde implant olarak titanyum ve zirkonyum gibi maddelerden yapılan vidalar seçilir. Bu vidaların üzerine yerleştirilen diş tacı (kuron) ve köprü gibi protezler sayesinde hem estetik hem de işlevsel bir yapay diş inşa edilir. Bu süreçte geriye kalan dişler üzerinde herhangi bir işlem gerçekleşmez. İmplant uygulaması yalnızca hedef bölgeler üzerinde gerçekleşir.
İmplant Çeşitleri Nelerdir?
Diş tedavilerinde en sık kullanılan implant çeşitleri şunlardır:
- Endosseöz implantlar: Bu implantlar genelde birden fazla dişin eksik olduğu durumlarda tercih edilirler. Bu implantların üç ayrı türü vardır, bunlar; vida implant, silindirik implant ve blade implant olarak bilinirler. Endosseöz implantlar oldukça sık tercih edilirler.
- Transosseöz İmplantlar: Bu implantlar tüm çene kemiği boyunca uygulanırlar, bu sebeple pek tercih edilmezler.
- İntramukozal İmplantlar: Titanyum kaplama olan bu implantlar, protezlerin konumlarında meydana gelebilecek bozulmaları ve değişiklikleri önleme amacıyla kullanılırlar.
- Endodontik İmplantlar: Bu implantlar zayıf yapılı, kaybedilme ihtimali olan dişlerin güçlendirilmesi ve sabitlenmesi için kullanılır.
İmplant Tedavisi Neden Yapılır?
İmplant tedavisi, bir veya birden fazla diş kaybı olan bireylerde kaybedilen dişlere bağlı oluşan olumsuzlukları gidermek için yapılır. Takma diş kullanmak istemeyen bireyler için ideal bir tedavidir. Bu tedavi sayesinde yapay dokular; kaybedilen dişlerin yerlerini tutmaları için çeneye yerleştirilirler. Böylece diş kaybına bağlı ortaya çıkan konuşma ve çiğneme problemleri ortadan kaldırılmış olur. Diş eksikliğine bağlı ortaya çıkan kusurlu estetik görünüm de giderilir.
İmplant Tedavisi Kimlere Yapılabilir?
İmplant tedavisi 18 yaşını doldurmuş olan ve uygulamaya engel olabilecek herhangi bir sağlık durumu olmayan herkese yapılabilir. 18 yaşından küçük bireylerde ağız, diş, çene ve yüz dokularının hala gelişim sürecinde olduğu düşünülmektedir. Bu gelişimin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için 18 yaşından küçük bireylere implant tedavisi önerilmez.
İmplant Tedavisi Nasıl Yapılır?
İmplant tedavisi öncesinde çeşitli görüntüleme teknikleri ile çene ve diş yapısı incelenir. Gerekli muayeneler yapılır ve hazırlıklar gerçekleştirilir. Daha sonra ise uygulama bölgesine lokal anestezi işlemi uygulanır. Anestezi işleminden sonra kemik üzerine implant için yuva açılır. İmplant yerleştirilir ve işlem sonlanır. İmplant tedavisi hemen hemen 60 ila 90 dakika içerisinde son bulur. Tedavi süresi yapılacak olan işlemlerin kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
İmplant Tedavisi Sonrası Süreçler Nasıldır?
İmplantlar yerleştirildikten sonra implantların üzerine geçici protezler yerleştirilir. Bu protezler, asıl protezler yapılana kadar 5 hafta ila 3 ay kadar hastanın ağzında kalırlar. İmplant uygulaması sonrasında, implantların tam olarak yerleşebilmeleri için belirli bir süre gerekir. Bu süre zarfında hastalar, geçici protezleri sayesinde, implant dişe çok kuvvet uygulamamak kaydıyla normal bir şekilde beslenebilirler. Yine bu süre içerisinde düzenli aralıklarla implant veya implantlar diş hekimi tarafından kontrol edilir.
Aegean Health Group – İmplant Tedavisi
İmplant tedavisi ve benzer diş hekimliği uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.