Çene Dolgusu
Yüzü meydana getiren organların ve dokuların bir arada, uyum içerisinde bulunması yüzün estetik bütünlüğü için çok önemlidir. Çene de bu bütünlüğü sağlayan en önemli yapılardan biridir. Çenede görülen genetik veya gelişimsel şekil bozuklukları yüzün tamamını etkileyebilir. Buna ek olarak çeneyi meydana getiren dokularda, ilerleyen yaşa bağlı yıpranma ve çökme meydana gelmesi de bazı estetik problemlere yol açabilir. Bu problemleri önlemeye ve gerektiğinde ise ortadan kaldırmaya yönelik pek çok uygulama vardır. Bu uygulamalar arasında en sık tercih edilenlerden biri de çene dolgusudur.
Çene dolgusu sayesinde hem erkeklerde hem de kadınlarda ideal bir çene görünümü oluşturmak mümkündür. Bu uygulama çeneye; yüzün geri kalanı ile uyum içerisinde, genç ve canlı bir görünüm kazandırmak için tercih edilir. Diğer cerrahi operasyonlara kıyasla çok daha pratik ve hızlı bir işlemdir. Çene dolgusunun, ameliyatla gerçekleşen operasyonların aksine uzun bir iyileşme süreci yoktur. Hastalar çene dolgusundan hemen sonra gündelik yaşamlarına dönebilirler.
Çene dolgusu ve diğer dolgu uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.
Çene Dolgusu Nedir?
Çene dolgusu; çenede görülen bazı şekil bozukluklarının ve uyumsuzlukların düzeltilmesi için yapılan dolgu uygulamasıdır. Bu uygulama sayesinde çenenin, yüzün geri kalanı ile çok daha uyumlu bir görünüm kazanması mümkündür. Diğer cerrahi çözümlere kıyasla oldukça hızlı ve konforlu olan bu işlem; çenedeki simetri bozukluklarının ve orantısızlıkların düzeltilmesi için tercih edilmektedir.
Hyaluronik asit isimli özel dolgu malzemesi, çenenin şekillendirilmesine, yüz ile uyumlu bir çene görüntüsü oluşturulmasına imkân sağlar. Çene dolgusunun sağladığı şekillendirme imkânı ile; çene ucu ve çene kemiği daha belirgin bir hale getirilebilir.
Çene Dolgusu Neden Yapılır?
Çene dolgusu çenede görülen çökmelerin ve orantısızlıkların ortadan kaldırılması; çenenin çok daha estetik bir görünüm kazanması için yapılır. İnsanlar, gündelik yaşamları sırasında konuşurken ve yemek yerken sürekli çenelerini kullanırlar. Bu gibi aktiviteler sırasında çenelerinin bir tarafını diğerine kıyasla daha çok kullanabilirler. Bu da çenenin sağ ve sol tarafında eşit olmayan bir görüntüye yol açabilir. Bazı kişilerde ilerleyen yaşa bağlı olarak çene çevresindeki yağ dokuları yıpranabilir ve eski hacimlerini kaybedebilirler. Tüm bunlar, yüzün estetik bütünlüğünü doğrudan etkileyen durumlardır. Çene dolgusu, bu durumların ortadan kaldırılması, çenenin orantılı ve estetik olarak çekici bir görünüm kazanması için yapılır.
Çene Dolgusu Kimlere Yapılabilir?
Çene dolgusu 18 yaşından büyük olan her bireye uygulanabilir. Çene dolgusu uygulanacak kişilerde aranan birkaç kriter daha vardır. Mesela hamilelik veya emzirme döneminde olan kadınların herhangi bir dolgu uygulaması yaptırmaları önerilmez. Çene bölgesinde herhangi bir enfeksiyon hastalığı olan bireylere de çene dolgusu önerilmemektedir. Ancak bu bahsettiğimiz durumlar ortadan kalktığında, çene dolgusu yaptırılmasında bir sakınca yoktur. Bu uygulama hem erkeklere hem de kadınlara yapılabilmektedir.
Çene Dolgusu Kalıcı Mıdır?
Çene dolgusu kalıcı bir uygulama değildir. Çene dolgusu sırasında yapılan işlemlerin etkisi, hemen hemen 1 yıl içerisinde azalmaya başlar. Bunun sebebi dolgu malzemesi olarak kullanılan hyaluronik asidin zaman içerisinde erimesi ve oluşturduğu hacmin kaybolmasıdır. Çene dolgusunun etki süresi, cilt tipi ve beslenme düzeni gibi çok etmene göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Çene Dolgusu Nasıl Yapılır?
Çene dolgusu, doktor tarafından hastaya özel olarak hazırlanan uygulama planı dahilinde gerçekleşir. Bu plan dahilinde öncelikle uygulama bölgesine anestezik krem sürülür. Bu krem hastanın ağrı ve rahatsızlık hissi duymasını engeller.
Daha sonra ise hyaluronik asit isimli özel dolgu maddesi, doktorun belirlediği hedef bölgelere uygulanır. Bu madde sayesinde çene; daha belirgin, orantılı ve estetik olarak çekici hale gelecek ölçüde şekillendirilir. Çene dolgusu sırasında yapılan işlemler hemen hemen 15 dakika içerisinde tamamlanırlar. Bu süre yapılacak olan işlemlere ve işlemlerin kapsamına göre kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Çene Dolgusu Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Çene dolgusu sonrasında hastalar gündelik yaşamlarına dönebilirler. Ancak bir gün boyunca uygulama bölgesine su temas ettirmemeye dikkat etmelidirler. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise uygulama bölgesine masaj yapılmaması, bölgenin ovulmamasıdır. Buna ek olarak yine bir gün boyunca yorucu sportif faaliyetlerden ve fiziksel aktivitelerden uzak durulması önerilir. Eğer çene dolgusunun ardından çenede hafif morarmalar ve şişlikler meydana gelirse korkulmamalıdır. Bunlar 1 ila 2 gün içerisinde kendiliğinden kaybolacaklardır.
Doktorlar iyileşme süreci ile ilgili gerekli bilgilendirmeleri detaylı olarak yapacaklardır.
Aegean Health Group– Çene Dolgusu
Çene dolgusu ve diğer dolgu uygulamaları ile alakalı detaylı bilgi almak için Aegean Health Group’u arayabilirsiniz.